Mobiltelefon fóliák és típusaik Szólj hozzá

Mi tehetünk okostelefonunk képernyőjének védelmében? Megnézzük mik a lehetőségeink fóliák terén és hogy ezek milyen gyakorlati előnyökkel és hátrányokkal járnak.

A választás

Ha telefonunk képernyőjének védelmére gondolunk, érdemes átgondolnunk milyen védelmet válasszunk. Az üveg, vagy sima fóliák kiválasztásakor különböző szempontokat kell figyelembe vennünk, mivel minden fajtának meg vannak a maga sajátosságai.

Pénztárca barát megoldások és technológiai kialakítás terén is van bőven választásunk.

Nézzük mit kínálnak számunkra a gyártók.

Szakértők szerint a képernyővédő fólia a legjobb módja annak, hogy minimálisra csökkentsük a fizikai képernyő repedését, karcolódását vagy összetörését.

Érdemes beruházni egy jó képernyővédőbe, hogy elkerüld a több tízezer forintos költségeket, amibe a törött kijelző cseréje kerülne. Emellett a sértetlen kijelző az egyik fő tényező a használt készülék értékének meghatározásában, ha a jövőben újra el akarod adni vagy le akarod cserélni telefonod egy újabb modellre.

A képernyő megkarcolása vagy sérülése könnyebb, mint gondolnád. Ha pénztárcádban, hátizsákodban vagy zsebedben hordod a telefont aprópénzzel vagy kulcsokkal, a képernyőn könnyen látható karcolások keletkezhetnek, ami gyengítheti az eredeti kijelző integritását, és könnyebben repedhet.

A kijelzővédő fóliák típusainak ismeretében könnyebben dönthetünk a számunkra legmegfelelőbb verzió kiválasztásáról.

Kijelzővédő fólia

A sima fóliák, vagy az angolul csak Screen Protector néven nevezett kijelzővédők rugalmas anyagból készülnek és általában a karcoktól védenek megfelelően.

A képernyővédő fólia funkcióinak azonban vannak korlátai: nem fedi le az üveg kijelző minden négyzetmilliméterét és erősebb behatás, vagy esés esetén kevésbé vezeti el a felületi feszültségeket és kevésbé óvja a készüléket.

Költségük párszáz forinttól körülbelül ezer forintig terjed, ellenben, már kevésbé elterjedtek, köszönhetően az olyan újabb technológiai megoldásoknak, mint az edzett üveg kijelzővédő fóliák.

Edzett üvegfóliák

A hagyományos, edzett üvegfóliák egyfajta biztonsági üvegek, amelyeket szabályozott hőkezeléssel vagy vegyi kezeléssel dolgoznak fel, hogy növeljék szilárdságukat a normál üveghez képest.

Ezek az üvegfóliák csak a sík felületet védik. Ez azt jelenti, hogy nem érnek ki teljesen a képernyő széléig, csak addig, amíg a kijelző ívelődése oldalt meg nem kezdődik. Ennek következményeként oldalt körben mindig marad egy körülbelül 1-3mm széles sáv, mely akkor lehet hasznos, ha olyan védőtokot használunk, amelynek pereme megemelt és vissza hajlik a kijelző szélére. Ebben az esetben a tok nem nyomja fel az üvegfóliát, mint azt egy hajlított, vagy más típusú kijelzővédő esetében tenné, melyek teljesen kiérnek a képernyő széléig.

A kereskedők pár száztól, pár ezer forintig kínálják őket, napjainkban ez a legelterjedtebb kijelzővédő megoldás. Hátránya, hogy az üveg könnyen törik és reped, valamit az üveg széle hajlamos lepattogni.

Hajlított üvegfóliák

Ugyanúgy edzett üvegből készülnek, de a fóliák üvegének széleit az adott telefonmodell kijelzőjének szögében meghajlítják, hogy a kijelzőt követve, annak széléig tudjon érni. Ezáltal lefedve a képernyő teljes felületét és védve azt.

A hajlítás technológiailag egy bonyolultabb művelet, ez az ilyen típusú kijelző védők árán is vissza tükröződik. Néhány ezer forintos ársávban mozog a költségük.

Könnyen felismerhetőek vékony keretükről, melyeket fekete, fehér, arany színekben gyártanak, a kijelző keretének színétől függően.

Nano/kerámia (hydro gél) flexibilis fóliák

A nano üveg sok szempontból jobb, mint bármely edzett üveg. Megnövelt 9H tartóssága van és még jobb élvédelemmel rendelkezik, kiér a képernyő széléig, mint a hajlított üvegfóliák. Modern formulájának köszönhetően jól tapad a képernyőhöz, megóvja a karcolásoktól. Az üveg szélei nagy rugalmasságuknak köszönhetően nem kopnak és nem törnek, védik a készülék széleit. A szuperhajlékony, rugalmas, kerámia keménységű kijelzővédő. Törésálló, tökéletesen átlátszó polimetil-metakrilát és PET rétegekből álló struktúra, mely akár tízszer tartósabb mint a hagyományos üvegfóliák.

Hátránya, hogy jobban karcolódik, mint a hagyományos üvegfóliák, cserébe viszont még így is tartósabb, mint a hasonló árazású üvegek.

UV üvegfóliák

Az UV-üvegben a védőbevonat általában hővel vagy vegyszerekkel kezelt edzett üvegből készül.
A szilárdsági jellemzők javítása érdekében polimereket használnak alapként vagy adalékanyagokat.
Ez egyben szemvédőként is működik, a kék fényt az üveg kiszűri, ami a kijelző világításából a szembe juthatna.

Áruk a hasonló, hajlított üvegfóliákéval azonos.

Felrakásuk viszont már ennél bonyolultabb lehet. Míg más üvegfóliákat a rajtuk lévő ragasztóréteggel együtt gyártanak, e típusú fólia alá nekünk kell a mellékelt ragasztót “folyatnunk”. Használat előtt érdemes ez összes portot, gombot, hangszóró nyílást letakarni, mivel az UV ragasztó könnyen befolyik a résekbe. Ezután a mellékelt UV lámpával kell megkeményítenünk a ragasztó réteget. A nőknek ez a folyamat ismerős lehet a köröm lakkozás világából.

A különféle megoldások ismeretében, már bátran választhatunk kijelzőnk védelmére a számunkra legmegfelelőbb megoldást, legyen szó technikai, kényelmi, vagy anyagi szempontokról.

Bár néhány telefon modell hátuljára léteznek hátlapi védőfóliák, de általában érdemes védeni a telefonunk hátulját, éleit és sarkait, ezért ajánlott, hogy a képernyővédő fóliát párosítsd egy erős tokkal, lehetőleg olyan gumi szélekkel, amelyek elnyelik az ütéseket, és megakadályozzák a károsodást.

Az üvegfóliák keménységéről további információkat ebben a cikkben tudhatsz meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.