Mi az a 9H keménység? Szólj hozzá

Mennyit tudsz a képernyővédő fóliáról? Mégis mennyire kemény egy 9H üvegfólia?

Manapság sokan azt hiszik, hogy a képernyővédőket az okostelefonok piacra lépésekor találták fel. A képernyővédő fóliákat eredetileg az 1960-as évek végén használták televíziók képernyőjére, és csak a személyes digitális asszisztensek (PDA-k) térnyerése után kerültek a mobiltelefon-piacra.

A képernyővédők ma már nem teljesen újdonságok senki számára. A képernyővédő fólia, ahogy a neve is sugallja, egy kiegészítő anyag, amelyet egy elektronikus eszköz, például mobiltelefon kijelzőjére illesztenek, hogy megvédjék a fizikai sérülésektől. Ez az eszköz képernyőjének első védelmi vonala.

A képernyővédők polietilén-tereftalátból (PET) vagy hőre lágyuló poliuretánból (TPU), vagy laminált edzett üvegből készülnek, hasonlóan a készülék eredeti képernyőjéhez, amelyet védeni hivatott.

Sőt, a képernyővédők keménysége is változó. Lehet, hogy a keménységi besorolást különböző csomagolásokon láttad már. Ennek ellenére, ha nem tudtad, mit jelent ez a címke, akkor valószínűleg feltetted már magadnak a kérdést: “Mi az a 9H keménység?”

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a képernyővédő keménységét, és azt, hogy ebből a szempontból mit kell tudni egy megbízható fólia vásárlásához.

Az edzett képernyővédő keménységéről részletesen
Mi a 9H keménység?

Sokan használják ma az edzett üveget anélkül, hogy tudnák, mi a 9H keménység. A 9H az ásványi keménység Moh-skálájára vonatkozik. Friedrich Mohs találta fel ezt a skálát 1812-ben, és 1-től 10-ig terjed, az üveg 5 körüli erősségével és a gyémánt keménységével a skála tetején.

A skálát csak számok jelölik a “H” utótag nélkül. Az utótag a ceruza keménységét hivatott jelenteni. A besorolás meghatározásához a ceruza “keménységét” használták, amely összehasonlítja a képernyő relatív keménységét. Ha egy gyártó azt állítja, hogy a képernyője 9H, az azt jelenti, hogy a képernyő ellenáll a legkeményebb ceruza karcolásainak.

Természetesen nincs értelme az üveganyagot ceruzával összehasonlítani. Ezért a keménységet a képernyőn lévő legkeményebb ceruza karcolása alapján elemezzük. A puha ceruzától a kemény ceruzáig a ceruza keménysége 9B és 9H között van. Különféle kijelzők tesztelésekor 6B és 9H közötti ólomkeménységű ceruzákat használnak, amelyek 45 fokos szögben a felülethez nyomnak. A kódok a legkeményebb ceruza alapján vannak megadva, amely nem karcolja meg a felületet. Az alábbi táblázat a Moh keménységi skálát mutatja.

ÁsványKeménység
Talkum1
Gipsz2
Kalcit3
Fluorit4
Apatit (az üveg ebbe a kategóriába tartozik)5
Ortoklász földpát6
Kvarc7
Topáz8
Korund9
Gyémánt10

Az okostelefonok általában Moh-skála szerint 5-6-os képernyővel rendelkeznek, így az olyan tárgyak, mint a kések, érmék és kulcsok, nem karcolhatják meg őket. Ennek az az oka, hogy vasból, rézből és acélból készültek, amelyek nem karcolják meg a 6.5-ös üveg képernyővédőt.

Gyors tények: Felteheted a kérdést, hogy akkor miért karcolódik meg a Moh’s 6 feletti Gorilla üveg? Nos, a Corning kiemelkedő munkát végzett az üvegtechnológia területén. A Gorilla Glass 2010-es bevezetésével a mobilképernyők keményebbé váltak, és továbbfejlesztették ezt a technológiát. Az elsődleges ok a homok, amelynek Moh-keménysége 6-7.

Mi a legjobb tartósság a képernyővédőnek?

Az összes képernyővédő fólia közül az edzett üveg beszerzése vált általánossá, mivel rendkívül védik a képernyőt. Az edzett üveg hasonló az eredeti készülék képernyőjéhez. Edzett üveg esetében a keménység és a szélesség olyan tényezők, amelyek meghatározzák az üveg repedés megelőzésére szolgáló energiáját.

A vastagság körülbelül 0,2 mm és 0,5 mm között van. Ha tévedésből leejted készüléked, amin edzett üveg van, egy elég erős esés összetörheti az edzett üveget. De nagy eséllyel megúszhatod teljesen érintetlen képernyővel. A keménység soha nem befolyásolja a láthatóságot. A képernyőt továbbra is úgy láthatod, mintha nem lenne rajta burkolat.

Záró gondolatok
A különböző típusú képernyővédők keménysége megakadályozhatja a karcolások létrejöttét. A 9H keménységű képernyővédő fólia megóvja telefonod képernyőjét a sérülésektől, és nagyon minimális, vagy nulla karcolást tesz lehetővé a képernyővédőn. Ha 9H képernyővédőt szeretnél szerezni magadnak, nézz körül termékeink között.

Az üvegfóliákról még többet tudhatsz meg alábbi cikkünkből:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.