Mit jelent a D jelölés a kijelzővédő üvegfólia esetében? Mi a 2D,2.5D,3D vagy az 5D,6D,7D,9D,11D képernyővédők közötti különbség? Szólj hozzá

Ezt a rövid útmutatót követve megértheted mindazt, amit tudnod kell az okostelefonodra való képernyővédő fólia vásárlása előtt, és megértheted az edzett képernyővédő 2D, 2,5D, 3D, 5D, 6D, 7D, 9D, 11D, 6H, 9H üvegfóliák közötti fő különbségeket. Tehát kezdjük…

A „2D”, „2.5D” vagy „3D” szavak a mobiltelefonok képernyővédő fóliái esetében kifejezetten az edzett üveg képernyővédő fóliák jellemzői. A mobiltelefon edzett üvege a mobiltelefon képernyőjének védelmére készült, így a mobiltelefon képernyővédő fólia vagy a mobiltelefon edzett üvege szorosan kapcsolódik a mobiltelefon kijelzőjéhez.

1) Mi az a 2D edzett képernyővédő üvegfólia?

A 2D edzett üvegek a legrégebbi edzett kijelző védő megoldások a piacon. Ez egyszerűen egy edzett üveg képernyővédő fólia élpolírozás nélkül. Az edzett üveg a felszerelés után látható, nem kényelmes és nem is kellemes tapintású a kéznek, a mobiltelefon szélei pedig könnyen megsérülhetnek egy ütés és a szabadon maradt perem miatt.

edzett kijelzővédő üvegfólia típusok 2.5D 3D
Edzett kijelzővédő üvegfólia típusok

2) Mi az a 2.5D edzett képernyővédő üvegfólia?

Amint a fenti ábrán látható, a 2.5D edzett üveg a 2D edzett üveg továbbfejlesztett változata. A 2.5D edzett üveg CNC polírozott éllel rendelkezik, így az élnek van egy bizonyos íve. Ezért a telefon érintésének érzése viszonylag sima, természetes. A gyártási folyamat összetettebb, és az üveg költsége sokkal magasabb, mint a lapos élűé. Az egyik leggyakrabban használt edzett üveg.

3) Mi az a 3D edzett képernyővédő üvegfólia?

A 3D üvegeket elsősorban az ívelt felületű mobiltelefonokhoz tervezték, mint például az első ívelt szélű képernyőhöz, a Samsung S6 Edge-hez. Egy 3D edzett üveg mindkét oldalon meg van hajlítva.

A gyártók bizonyos technikai feldolgozásokkal érik el a hajlított hatást a széleken, és végül a 3D edzett üveg tökéletesen illeszkedik a mobiltelefon-kijelző ívelt éleihez. Ennek eredményeként a felhasználói kényelem sokkal magasabb, és az üveg teljesen a telefonhoz tapad, valamint kiér a képernyő széléig.

A mai piacon a 3D edzett üveget gyártják az ívelt képernyős mobiltelefonokhoz, de a 3D edzett üveget nehezebb előállítani, mint a hagyományos 2.5D sík edzett üveget, így áruk magasabb, mint a 2.5D edzett üvegek esetében.

3D hajlított üvegfólia

4) Mi az a 4D, 5D, 8D, 9D, 10D, 12D vagy akár 20D, 100D edzett üveg?

Ha mobiltelefonodra edzett üveget keresel, előfordulhat, hogy sok gyártó 4D, 5D, 9D vagy akár 12D címkével látja el üvegfóliáját, és a termék adatlapján nincs ésszerű magyarázat. Mi az az úgynevezett 4D, 5D vagy akár 12D, 20D mobiltelefon edzett üveg? Mi a meghatározás?

Az ebben a cikkben olvasottak alapján már sejtheted, mi az a 2.5D vagy 3D edzett üveg, tudjuk, hogy a „D” itt egyszerűen a méretekre utal. De akkor mi a fene az úgynevezett 4D, 5D és 9D?

Az igazság az, hogy ezek csak marketing trükkök! Az úgynevezett 4D-nek, 5D-nek, 9D-nek vagy 12D-nek egyelőre semmi értelme! Ezek csak a gyártók által kreált nevek, egyes gyártók azt szeretnék, hogy termékeik egyediek legyenek, az 5D, 6D, 12D és még a 20D, 100D is jelenleg lényegében megkülönböztethetetlen.

5) Mi a különbség a 9D és 9H edzett üveg között?

A 9D edzett üveg alacsony vastagságú üvegréteget használ az edzett üveg érintési minőségének javítására. Ez növeli az edzett üveg érzékenységét és fényáteresztését.

Másrészt a 9H a képernyővédő fólia keménységét jelenti. A fentiek szerint az edzett üveg keménységi besorolása a Mohs ásványkeménységi skálán alapul. Minél magasabb a Mohs-skála, az edzett üveg védelmet nyújt az eszköz számára. Ha tehát 9 órás keménységű képernyővédő fóliát használ, kisebb az esélye annak, hogy telefonja megkarcolódjon a mindennapi tárgyakkal, például érmékkel és érmékkel.

6) Mi a 6H és a 9H?

A 6H vagy 9H az edzett üveg keménységi besorolását jelenti a Mohs-féle ásványi keménységi skála alapján. Minél magasabb a Mohs-skála, az edzett üveg védelmet nyújt az eszköz számára.

A keménységi besorolásról bővebben erre a linkre kattintva, egy másik blog bejegyzésünkben olvashatsz.

7) Összegzés

Mint látjuk, fontos, hogy beszerezz egy képernyővédőt, különösen egy edzett üvegből készült terméket okostelefonod számára.

Ha elolvasta ezt a cikket, nem lesz nehéz választani, a 2.5D edzett üveg például a lapos kijelzőjű mobiltelefonoknak a legmegfelelőbb.

A 3D-s ívelt temperált üveg megfelel azoknak a mobiltelefonoknak, amelyek hajlított képernyővel rendelkeznek, például a Samsung Galaxy S sorozatú mobiltelefonok többsége ívelt képernyőt használ.

A 3D edzett üveg kiválóan illeszkedik ezekhez az íves képernyőkhöz, nem javasoljuk, hogy 2,5D edzett üveget vásárolj ívelt kijelzőhöz, ahogy fentebb is említettük, rossz tapintású lesz és vastag perem marad oldalt, ami könnyen megsérülhet.

Viszont mint semmi más, az üvegfólia sem csodaszer, 100%-os védelmet ez sem tud nyújtani. Ha telefonod szerencsétlenül a sarkára esik, még az edzett üvegből készült képernyővédő fólia sem fogja bírni az ütést. Mindazonáltal segít megvédeni telefonod képernyőjét a karcolásoktól és kisebb ütődésektől a mindennapi használat során.

Az edzett üvegvédő vásárlása előtt figyelembe kell venned az olyan kulcsfontosságú jellemzőket, mint a keménység (6H, 9H), a megfelelő forma (3D, 5D, 6D, 7D, 9D, 11D) és végül az érintésérzékenység vastagsága.

Ha tetszett a cikk, hagyj megjegyzést alább a kommentekben, és tudasd velünk mit gondolsz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.